PDPA NOTICE AND PRIVACY POLICY

Introduction

 

It is extremely important to us to ensure that you not only have a pleasant experience on Vroom, but also that you feel comfortable and safe while doing so. This Privacy Policy supplements our Terms of Service and explains how we handle information collected and received in the course of your use of our websites, mobile application and services (collectively, the “Services”). It also governs the collection, use and disclosure of your information.

 

Information we collect and receive

 

We may collect and receive information from you in the following situations:

 

  • When you register for an account with us (“Account”).
  • When you choose to connect your Account with an external third party service or application, such as Facebook or Google.
  • When you use the features and functions available on our Services, for example, by interacting with seller through our chat or instant messaging feature, or transacting with other users.
  • If you contact us, for example, with a query or to report a problem.
  • When you register for a survey, campaign, contest and/or lucky draw with us.
  • When you interact with us offline or through an external third party.

 

You are under no obligation to provide the information to us. However, if you choose to withhold the information or to revoke permission for us to receive the information, we may be unable to provide certain aspects of our Services to you.

 

By providing us with any information relating to a third party (e.g. information of your spouse, children, parents, and/or employees), you represent to us that you have validly obtained the consent of the third party to provide us with their information for the respective purposes.

 

We may collect and receive the following information. Please note that not all of our Services collect all of the information listed below:

 

  • Account credentials such as username.
  • Profile information such as, name, gender, identification number, email address, profile photo, mobile number, date of birth, softcopy of NRIC and valid driver’s license.
  • Financial and/or statutory information including but not limited to bank statements, EPF statements, Payslips, LHDN documents and SSM searches for the purpose of loan documentation.
  • Location information such as last known location, meet-up location.
  • Any other information disclosed by you in any of the above-mentioned methods and/or through the use our Services.
  • Aggregate data collected through the use of our Services.
  • Any communications between you and another user of our Services.

 

Your interactions with others

 

Our Services offer features which allow users to connect and communicate and to share information with each other to complete a transaction. Please use common sense and exercise good judgement when sharing information in these groups or with others. We generally do not monitor or remove the information which you share, and such information may remain available on our Services after your Account has been deactivated, terminated, or is otherwise closed. You are responsible for the information you choose to share with other users.

 

Why we collect the information and how we use it

 

We may use the information collected and received from you for the following purposes:

 

  • To verify your identity, update our records and generally maintain your Account with us.
  • Provide our Services and customise the content shown to you.
  • Develop, operate, improve, deliver and maintain our Services.
  • To process transactions.
  • To facilitate on credit applications.
  • To form an opinion of credit worthiness.
  • To process or arrange payment.
  • To process or resolve any dispute arising from or in connection with any transactions, in accordance with our Terms of Service.
  • To detect or monitor any frauds or other prohibited content, businesses or activities.   
  • Responding to your queries and resolving complaints.
  • To facilitate, confirm and/or provide updates or notifications in relation to any transactions.
  • Carry out polls, surveys, analysis and research on how our Services are being used and how we can improve them.
  • To facilitate your participation in any contest and/or event.
  • To update you on the listings and our Services (e.g. new offers, new chats, new feedback, new comments). These updates will be sent by email and/or through push notifications and you can choose to unsubscribe from these updates at any time through the “Settings” page of your Account.
  • To send you marketing and/or promotional materials on the latest products or carefully selected third parties. These updates will be sent by email and/or through push notifications and you can choose to unsubscribe from these marketing communications via the link in the email you have received. These marketing communications may also be communicated to you through text messages and/or voice calls if you have indicated that you wish to receive such updates through these methods.

 

Who we share your information with:

 

We may share information about you in the following ways:

 

  • When you register for an Account, the information which you make available on your profile may be viewed by other users of our Services.
  • We may share the information with third party service providers which may include but not limited to banks and insurance providers who assist us in performing certain aspects of our Services on our behalf, such as processing transactions, fulfilling requests for information, receiving and sending communications, updating marketing lists, analysing data, providing support services or in other tasks. Such service providers will only have access to your personal information to the extent necessary to perform their functions.
  • We may share the information with our potential partners, investors and other parties with a view to a potential business partnership, collaboration, joint venture or otherwise in furtherance of our business.
  • We may share any information collected in accordance with this Privacy Policy with: (i) governmental and other regulatory authorities or the courts in any jurisdiction; (ii) any third party claimants or potential third party claimants; or (iii) your card issuing bank, financial institution and/or payment service provider, to process or resolve dispute arising from or in connection with a transaction using our Services in accordance with our Terms of Service.
  • In addition to other information described in this Privacy Policy, we may collect and share with third party data management platforms or advertising and analytics partners precise location information. This location information may be used by itself, aggregated, or combined with mobile identifiers (such as IDFAs and Android IDs), and shared with third parties for purposes related to advertising, analytics, attribution (e.g., measuring ad performance), analytics and market research. We have included the links to their privacy policies below.
  • We may disclose your personal information if required to do so by law or if we believe that such action is necessary to prevent fraud or crime or to protect our Services or the rights, property, or personal safety of any person.

 

We respect your privacy, and we will not sell your personal information to any third party. We may disclose data and aggregate statistics about users of our Services and sales to prospective partners, advertisers, sponsors and other reputable third parties in order to describe our Services, deliver targeted advertisements or for other lawful purposes, but these data and statistics will not include information which can be used to identify you.

 

Transfer of information

 

By using our Services, you authorise us to use your information for the purposes mentioned above. We will ensure that your information is transferred in accordance with this Privacy Policy and protected in accordance with applicable laws on personal data protection (including, but not limited to, the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia).

 

Protecting your information

 

The security of your information is important to us. We have security measures in place to protect against the loss, misuse and alteration of information under our control.  We also follow generally accepted industry standards to protect the information transmitted to us over the Internet, both during transmission and once we receive it. However, no method of transmission over the Internet, or method of electronic storage, is 100% secure. Therefore, while we strive to use commercially acceptable means to protect your information, we cannot guarantee its absolute security.

 

It is important that you protect against unauthorised access of your Account and information by choosing your password carefully, and keeping your password and Account secure (e.g. by signing out after using our Services).

 

Accessing and updating your information

 

You may access and update your information within our Services through the “Settings” page of your Account.

 

Where you provide personal information about yourself to us, you are responsible for providing accurate, not misleading, complete and up-to-date information about yourself and any other person whose personal information you provide us, and to update this personal information as and when it becomes inaccurate, misleading, incomplete or out-of-date.

 

In certain circumstances, you may need to provide to us personal information about someone other than yourself. If so, we rely on you to inform these individuals that you are providing their personal information to make sure they consent to you giving us their information and to advise them about where they can find a copy of this Privacy Policy.

If you wish to:

 

(a) apply for a copy of the information we hold about you; or

(b) withdraw consent you previously provided to us to use, collect or disclose the information we hold about you,

 

please contact us. Please allow us a reasonable period of time to respond to any request and effect any change. We may ask to verify your identity and for more information about your request. Where we are legally permitted to do so, we may refuse your request and may give you reasons for doing so. 

 

Where you have requested for a copy of the information we hold about you, we may charge a reasonable administrative fee to cover the costs of responding to your request. If we decide to do so, we will provide you with a written estimate of such fee beforehand.

 

Tracking technologies

 

We use tracking technologies on our Services. This enables us to understand how you use our Services which, in turn, helps us to provide and improve our Services. However, the tracking technologies do not access, receive, or collect information which can be used to identify you. We have listed below some examples of the tracking technologies used on our Services:

 

  • Cookies. A cookie is a small data file sent from a website to your browser that is stored on your device. Cookies are used for a number of purposes, including to display the most appropriate content based on your interests and activity on our Services, estimate and report our Service's total audience size and traffic, and conduct research to improve our Services. We may also partner with selected third-party vendors such as Google Analytics to allow tracking technologies and remarketing services on our Platforms through the use of first party cookies and third-party cookies for such purposes. You can configure your device's settings to reflect your preference to accept or reject cookies. If you reject all cookies, you will not be able to take full advantage of our Services. 

 

  • Pixels. We may from time to time use certain Facebook Business Tools such as the Facebook Pixel. This tool allows us to keep track of what users do after they see or click on a Facebook advertisement and enables us to monitor the effectiveness of Facebook ads for purposes of statistics and market research. We will be able to better understand and deliver ads and make them more relevant to you. The collected data remains anonymous and we cannot see the personal data of any individual user.

 

However, the collected data is saved and processed by Facebook. Facebook may be able to connect the data with your Facebook account and use the data for their own advertising purposes and in accordance with Facebook’s Data Use Policy. Facebook has ultimate control of the information gathered through the Facebook Business Tools and communications.

 

Data collected in this way is anonymous to us, which means we cannot see the personal data of individual users. However, this data is saved and processed by Facebook. Facebook can connect this data with your Facebook account and use it for its own advertising purposes, in accordance with Facebook’s Data Policy which can be found at https://www.facebook.com/about/privacy/. You can allow Facebook and its partners to place ads on and outside of Facebook. A cookie can also be saved on your device for these purposes.

 

  • Flash cookies. We use Flash cookies (a.k.a local shared objects or LSOs) to store some of your viewing preferences on our Services. These are used to collect and store information, but differ from browser cookies in the amount, type and manner in which data is stored.

 

Vroom Opt-Out

 

We may deliver personalised and/or targeted advertisements (each, a “Targeted Ad”) to you in the course of your use of our Services and/or through a variety of advertising networks and exchanges.

 

From the “Settings” page of your Account, you may opt out of behavioural tracking and/or interest-based advertising through our Platforms. Your changes to such opt-out setting may take 24 hours to become effective.

 

Please note that if you choose to “opt out”, we will not use information we have collected about you to deliver Targeted Ads, but it does not opt you out of seeing advertisements. You will still see generic, non-targeted advertisements which are served without the use of any information we have collected about you. You may still be served advertisements for other reasons, such as:

 

  • General advertisements served to all users of our Platforms. 
  • Personalised and/or targeted advertisements from other third parties and not delivered by Vroom through your mobile and/or web activities.

 

Please also note that even though Vroom does not share your personal data (other than hashed or device identifiers, to the extent they are personal data in some countries) with any advertising networks and exchanges without your consent or unless as specified in this Privacy Policy, when you view or interact with an advertisement via any of your devices, an advertiser or advertising network or exchanges can infer that you are within their target audience; or when you click on an advertisement, the publisher and/or advertiser will know you visited the page that you clicked on and may still be able to associate personal data collected by such third parties directly from you through their cookies and similar tracking technologies.

 

Changes to this Privacy Policy

 

We reserve the right to make changes to this Privacy Policy at any time and all changes will be posted here. If we believe that the changes are material, we will notify you of the changes by posting a notice on our Services or by email. You are responsible for reviewing the changes which we make this Privacy Policy. Your continued use of our Services constitutes your acceptance of the updated Privacy Policy.

 

Third party sites and resources

 

Our Services may, from time to time, contain links to external sites or resources which are operated by third parties. We have no control over the content and privacy practices of such sites or resources. You are advised to review the privacy policies of these sites and resources operated by third parties and understand how your information may be used by those third parties.

 

Contact us

 

If you have any questions, complaints, concerns, or comments on our Privacy Policy, we welcome you to contact us by sending an email. Your indication at the subject header would assist us in attending to your email speedily by passing it on to the relevant staff in our organisation. For example, you could insert the subject header as "Personal Data".

 

Conflict

 

Please kindly note that where this Privacy Policy has been translated to any other non-English language, in the event of any inconsistencies in the meaning of any provision of the English language text of this Privacy Policy, the English language text shall prevail.

 

 

Pengenalan

 

Adalah amat penting bagi kami untuk memastikan bahawa anda bukan sahaja mempunyai pengalaman yang baik di Vroom tetapi juga berasa selesa dan selamat semasa melaksanakan urusan jual beli. Dasar Privasi ini adalah dasar tambahan kepada Syarat-syarat Perkhidmatan kami dan dasar ini digunakan untuk mengurus maklumat yang dikumpul dan diterima oleh kami semasa anda menggunakan laman web, aplikasi mudah alih dan perkhidmatan-perkhidmatan kami (secara kolektif dirujuk sebagai “Perkhidmatan”). Dasar ini juga mengawal pengumpulan, penggunaan dan pendedahan maklumat anda oleh pihak kami. 

 

Maklumat yang kami kumpul dan terima

 

Kami mungkin akan mengumpul dan menerima maklumat daripada anda dalam situasi-situasi yang berikut:

 

  • Apabila anda mendaftar akaun dengan kami (“Akaun”)
  • Apabila anda memilih untuk menyambungkan Akaun anda dengan satu pihak ketiga seperti Facebook atau Google.
  • Apabila anda mengunakan fungsi-fungsi yang terdapat dalam Perkhidmatan kami, contohnya, dengan membuat penyenaraian, semasa berinteraksi dengan pengguna-pengguna yang lain melalui perkhidmatan berbual kami atau semasa berurus niaga dengan pengguna-pengguna yang lain.
  • Jika anda menghubungi kami, contohnya, jika anda mempunyai soalan atau ingin melaporkan sesuatu masalah.
  • Apabila anda membuat pendaftaran dengan kami bagi tujuan soal selidik, kempen, pertandingan dan/atau cabutan bertuah.
  • Apabila anda berinteraksi dengan kami di luar talian atau melalui satu pihak ketiga.

 

Anda tidak mempunyai tanggungjawab untuk memberikan maklumat anda kepada kami. Namun demikian, kami mungkin tidak dapat menawarkan sesetengah Perkhidmatan kami kepada anda sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan maklumat tersebut atau menarik balik persetujuan yang diberikan kepada kami untuk menerima maklumat tersebut. 

 

Dengan memberi apa-apa maklumat yang berkaitan dengan pihak ketiga (contohnya maklumat tentang pasangan, anak, ibu bapa, dan/atau pekerja-pekerja anda) kepada kami, anda telah mewakilkan diri anda dan memberi jaminan bahawa anda telah memperolehi persetujuan daripada pihak ketiga tersebut untuk memberikan maklumat mereka kepada kami untuk tujuan-tujuan yang berkaitan.

 

Kami mungkin akan mengumpul dan menerima maklumat yang berikut. Harap maklum bahawa bukan semua Perkhidmatan kami akan mengumpul semua maklumat yang disenaraikan di bawah:

 

  • Kelayakan akaun seperti nama pengguna.
  • Maklumat profil seperti nama, jantina, alamat e-mel, gambar profil, nombor telefon bimbit dan tarikh lahir, salinan Kad Pengenalan dan lesen memandu yang sah.
  • Maklumat Kewangan dan/atau maklumat berkanun termasuk tapi tidak terhad kepada penyata bank, penyata EPF, boring LHDN dan carian SSM untuk tujuan dokumentasi pinjaman.
  • Maklumat lokasi seperti lokasi terakhir yang diketahui dan lokasi pertemuan.
  • Maklumat-maklumat lain yang anda dedahkan melalui apa-apa cara yang tersebut di atas dan/atau melalui penggunaan Perkhidmatan kami.
  • Data agregat yang dikumpul melalui penggunaan Perkhidmatan kami.
  • Apa-apa komunikasi antara anda dan pengguna-pengguna lain Perkhidmatan kami. 

 

Interaksi anda dengan orang lain

 

Perkhidmatan kami menawarkan fungsi-fungsi yang membenarkan pengguna berkomunikasi serta berkongsi maklumat antara satu sama lain untuk menyempurnakan sesuatu urus niaga. Secara umumnya, kami tidak akan mengawas atau menghapuskan maklumat yang anda kongsi. Maklumat tersebut mungkin akan kekal dalam Perkhidmatan kami walaupun Akaun anda telahpun dinyahaktifkan, ditamatkan ataupun telah ditutup. Anda bertanggungjawab ke atas maklumat yang anda pilih untuk berkongsi dengan penjual atau dengan individu yang lain.

 

Bagaimana kami menggunakan maklumat yang kami kumpul

 

Kami mungkin akan menggunakan maklumat yang dikumpul dan diterima daripada anda untuk tujuan-tujuan yang berikut:

 

  • Untuk mengesahkan identiti anda, mengemaskini rekod kami dan secara am nya, mengendalikan Akaun anda dengan kami.
  • Untuk membekalkan Perkhidmatan kami dan menyesuaikan kandungan yang ditunjukkan kepada anda.
  • Untuk membangunkan, mengendalikan, meningkatkan, menyampaikan dan mengendalikan Perkhidmatan kami.
  • Untuk memproses urus niaga.
  • Untuk memudahkan permohonan kredit dan pinjaman.
  • Untuk membentuk pendapat mengenai kelayakan kredit.
  • Untuk memproses atau menguruskan perkhidmatan pembayaran.
  • Untuk memproses atau menyelesaikan apa-apa pertikaian yang timbul daripada atau yang berkaitan dengan apa-apa urus niaga berdasarkan Syarat-syarat Perkhidmatan kami.
  • Untuk mengesan atau mengawas apa-apa penipuan atau kandungan, perniagaan atau aktiviti lain yang dilarang.
  • Untuk menjawab pertanyaan dan menyelesaikan aduan anda.
  • Untuk memudahkan, mengesahkan dan/atau menyediakan maklumat terkini atau pemberitahuan yang berkaitan dengan apa-apa urus niaga.
  • Untuk melaksanakan pungutan suara, kaji selidik, analisis dan penyelidikan mengenai cara-cara penggunaan Perkhidmatan kami dan langkah-langkah untuk memperbaiki cara-cara penggunaan tersebut.
  • Untuk menyampaikan maklumat terkini mengenai penyenaraian dan Perkhidmatan kami (contohnya tawaran-tawaran baru, perbualan-perbualan baru, maklum balas-maklum balas baru dan komen-komen baru). Maklumat-maklumat terkini akan dihantar melalui e-mel dan/atau melalui pemberitahuan tolak (“push notification”) dan anda boleh memilih untuk berhenti melanggan maklumat-maklumat terkini ini pada bila-bila melalui halaman "Tetapan" Akaun anda.
  • Untuk menghantar bahan-bahan pemasaran dan/atau promosi mengenai produk-produk dan perkhidmatan yang terkini atau pihak ketiga yang dipilih dengan teliti. Maklumat-maklumat terkini ini akan dihantar melalui e-mel dan/atau melalui pemberitahuan tolak dan anda boleh memilih untuk berhenti melanggan maklumat-maklumat terkini ini melalui halaman "Tetapan" Akaun anda. Maklumat-maklumat terkini ini juga boleh disampaikan kepada anda melalui mesej-mesej teks dan/atau panggilan-panggilan jika anda telah menyatakan bahawa anda ingin menerima maklumat-maklumat terkini tersebut melalui cara-cara ini.

 

Dengan siapa kami berkongsi maklumat anda?

 

Kami mungkin akan berkongsi maklumat anda dengan cara- cara yang berikut:

 

  • Apabila anda mendaftar satu Akaun, maklumat yang anda letakkan di profil anda mungkin boleh dilihat oleh pengguna-pengguna kami yang lain.
  • Kami mungkin berkongsi maklumat anda dengan pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang melaksanakan servis-servis perkhidmatan tertentu bagi pihak kami, termasuk tapi tidak terhad kepada institusi perbankan dan insuran seperti pemprosesan urus niaga, membuat permintaan untuk mendapatkan maklumat, menerima dan menghantar komunikasi, mengemas kini senarai pemasaran, tujuan menganalisis data, membekalkan perkhidmatan sokongan atau urusan-urusan yang lain. Pembekal-pembekal perkhidmatan tersebut hanya mempunyai akses kepada maklumat peribadi anda setakat yang diperlukan untuk melaksanakan urusan-urusan mereka.
  • Kami mungkin berkongsi maklumat anda dengan rakan-kongsi berpotensi, pelabur-pelabur dan pihak-pihak lain yang berpotensi dalam mengusahakan perniagaan perkongsian, kerjasama, usaha sama atau untuk memperkembangkan perniagaan kami.
  • Kami mungkin berkongsi apa-apa maklumat yang dikumpul mengikut Dasar Privasi ini dengan: (i) pihak kerajaan dan autoriti pengawalseliaan atau pihak mahkamah di mana-mana bidang kuasa; (ii) Tuntutan dari mana-mana pihak atau pihak ketiga yang bakal membuat tuntutan; atau (iii) bank yang mengeluarkan kad, institusi kewangan dan/atau pembekal perkhidmatan pembayaran anda, untuk memproses atau menyelesaikan pertikaian yang timbul atau yang berkaitan dengan urus niaga melalui Perkhidmatan kami berdasarkan Syarat-syarat Perkhidmatan kami.
  • Bersamaan dengan maklumat lain yang dinyatakan di dalam Dasar Privasi ini, kami mungkin akan mengumpul dan berkongsi maklumat tepat lokasi dengan platform pengurusan data pihak ketiga atau rakan kongsi pengiklanan dan analisis. Maklumat lokasi ini boleh digunakan secara sendiri, secara keseluruhan atau digabungkan dengan pengecam mudah alih (seperti IDFA dan ID Android) dan mungkin dikongsi dengan pihak ketiga untuk tujuan-tujuan yang berkaitan dengan pengiklanan, analisis, penilaian (contohnya, mengukur keberkesanan iklan), dan kaji selidik. Kami telah menyenaraikan pautan-pautan laman web kepada dasar-dasar privasi mereka di bawah.
  • Kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda jika dikehendaki oleh undang-undang atau jika kami percaya bahawa pendedahan sedemikian adalah perlu untuk mencegah penipuan dan jenayah, atau untuk melindungi Perkhidmatan kami atau hak, harta atau keselamatan peribadi individu-individu

 

Kami menghormati privasi anda dan kami tidak akan menjual maklumat peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga. Kami mungkin mendedahkan data dan statistik agregat mengenai pengguna-pengguna Perkhidmatan dan jualan kami kepada bakal rakan-rakan kongsi, pengiklan-pengiklan, penaja-penaja dan pihak-pihak ketiga lain yang bereputasi untuk menerangkan Perkhidmatan kami, menyampaikan iklan yang disasarkan atau untuk tujuan-tujuan lain yang sah di sisi undang-undang. Walau bagaimanapun, data dan statistik ini tidak termasuk maklumat yang boleh digunakan untuk mengenal pasti identiti anda.

 

Pemindahan Maklumat

 

Dengan menggunakan Perkhidmatan kami, anda membenarkan kami untuk menggunakan maklumat anda untuk tujuan yang disebutkan di atas. Kami akan memastikan bahawa maklumat anda dipindahkan mengikut Dasar Privasi ini dan dilindungi mengikut undang-undang terpakai yang berkenaan dengan perlindungan data peribadi (termasuk, tetapi tidak terhad kepada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia).

 

Melindungi maklumat anda

 

Keselamatan maklumat anda adalah penting bagi kami. Kami mempunyai langkah-langkah keselamatan untuk mencegah kehilangan, penyalahgunaan dan pengubahan maklumat di bawah kawalan kami. Kami juga mengikut piawaian industri yang diterima umum untuk melindungi maklumat yang dihantar kepada kami melalui Internet, semasa penghantaran dan juga semasa kami menerima maklumat tersebut. Walau bagaimanapun, tiada kaedah penghantaran melalui Internet atau kaedah penyimpanan elektronik yang selamat 100%. Justeru itu, kami juga tidak dapat menjamin keselamatan yang mutlak walaupun kami berusaha menggunakan cara-cara yang boleh diterima secara komersial untuk melindungi maklumat anda,

 

Anda mesti melindungi Akaun dan maklumat anda daripada diakses tanpa kebenaran anda. Anda mesti memilih kata laluan secara berhati-hati dan menjaga kata laluan dan Akaun anda dengan selamat (contohnya mendaftar keluar selepas menggunakan Perkhidmatan kami). 

 

Mengakses dan mengemas kinikan maklumat anda

 

Anda boleh mengakses dan mengemas kinikan maklumat anda dalam Perkhidmatan kami melalui halaman “Tetapan” Akaun anda. 

 

Jika anda membekalkan maklumat peribadi anda kepada kami, anda bertanggungjawab untuk membekalkan maklumat peribadi yang tepat, tidak mengelirukan, lengkap dan terkini mengenai diri anda dan orang-orang yang lain dan mengemas kinikan maklumat peribadi tersebut apabila maklumat tersebut telah menjadi tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap atau ketinggalan zaman.

 

Dalam keadaan-keadaan yang tertentu, anda mungkin perlu membekalkan maklumat peribadi orang lain selain daripada diri anda sendiri kepada kami. Dalam keadaan sedemikian, kami bergantung kepada anda untuk memaklumkan kepada individu-individu tersebut bahawa anda akan membekalkan maklumat peribadi mereka kepada Vroom. Ini bertujuan untuk memastikan bahawa mereka bersetuju dengan pemberian maklumat tersebut. Anda juga perlu menasihatkan mereka tentang tempat di mana mereka boleh mendapatkan satu salinan Dasar Privasi ini.

 

 Jika anda ingin:

 

(a) memohon satu salinan maklumat yang kami terima tentang anda; atau

(b)menarik balik persetujuan yang telah anda berikan kepada kami untuk menggunakan, mengumpul atau mendedahkan maklumat yang kami terima tentang anda,

 

sila hubungi kami. Sila berikan kami satu tempoh masa yang munasabah untuk menjawab apa-apa permintaan dan membuat sebarang perubahan. Kami mungkin akan meminta anda untuk mengesahkan identiti anda dan meminta maklumat lanjut mengenai permintaan anda. Pihak kami berhak untuk menolak permintaan anda jika dibenarkan di sisi undang-undang dan mungkin memberikan alasan kepada anda berkenaan dengan penolakan tersebut.

 

Apabila anda meminta satu salinan maklumat yang kami simpan tentang diri anda, kami mungkin mengenakan caj bayaran pentadbiran yang munasabah bagi menampung kos untuk membalas permintaan anda. Sekiranya kami membuat keputusan untuk berbuat demikian, kami akan memberikan anda anggaran bayaran secara bertulis terlebih dahulu.

 

Teknologi penjejakan

 

Kami menggunakan teknologi penjejakan untuk Perkhidmatan kami. Ini membolehkan kami memahami cara-cara anda menggunakan Perkhidmatan kami dan ini seterusnya dapat membantu kami menyediakan dan meningkatkan Perkhidmatan kami. Walau bagaimanapun, teknologi penjejakan ini tidak boleh mengakses, menerima atau mengumpul maklumat yang boleh digunakan untuk mengenal pasti identiti anda. Kami telah menyenaraikan beberapa contoh teknologi penjejakan yang digunakan di Perkhidmatan kami:

 

  • Cookies adalah satu fail data yang kecil yang dihantar dari laman web ke pelayar yang disimpan di dalam peranti anda. Cookies digunakan untuk beberapa tujuan, termasuk untuk memaparkan kandungan yang paling sesuai berdasarkan minat dan aktiviti anda di Perkhidmatan kami, menganggarkan dan melaporkan saiz dan trafik jumlah pengguna Perkhidmatan kami dan menjalankan penyelidikan untuk meningkatkan Perkhidmatan kami. Anda boleh mengkonfigurasi tetapan peranti anda bedasarkan keutamaan anda sama ada untuk menerima atau menolak cookies. Jika anda menolak semua cookies, anda tidak akan dapat memanfaatkan Perkhidmatan kami dengan sepenuhnya.

 

  • Kami mungkin dari semasa ke semasa menggunakan Alat Perniagaan Facebook seperti Facebook Pixel. Alat ini membolehkan kami menjejaki apa yang pengguna lakukan selepas mereka melihat atau klik iklan Facebook dan boleh membantu kami untuk memantau keberkesanan iklan Facebook untuk tujuan statistik dan penyelidikan pasaran. Kami akan mendapat peluang untuk memahami dan menyampaikan iklan yang lebih relevan kepada anda. Data yang dikumpulkan tetap tanpa nama dan Vroom tidak dapat melihat data peribadi pengguna individu.

 

Walau bagaimanapun, data yang dikumpulkan akan disimpan dan diproses oleh Facebook. Facebook mungkin akan dapat mengait data tersebut dengan akaun Facebook anda dan menggunakan data untuk tujuan pengiklanan mereka. Facebook akan mengikut Dasar Penggunaan Data Facebook. Facebook mempunyai kawalan mutlak ke atas maklumat yang dikumpulkan melalui Alat dan Komunikasi Perniagaan Facebook. Anda boleh memilih untuk pilih keluar daripada penggunaan cookies Facebook dan Facebook Pixel melalui halaman “Tetapan” pada Akuan Facebook anda atau menarik balik persetujuan anda di sini.

 

Data yang dikumpul dengan cara ini tidak boleh dikenalpasti oleh kami, kami tidak dapat melihat data peripadi pengguna individu. Walau bagaimanapun, data ini disimpan dan diproses oleh Facebook. Facebook boleh mengaitkan data ini dengan akaun Facebook anda dan menggunakannya untuk tujuan pengiklanan sendiri, selaras dengan Dasar Data Facebook yang boleh didapati di halaman https://www.facebook.com/about/privacy/. Anda boleh membenarkan Facebook dan rakan kongsinya memaparkan iklan di dalan atau di luar Facebook. Cookie juga boleh disimpan pada peranti anda untuk tujuan ini.

 

  • Flash cookies. Kami menggunakan Flash cookies (turut dipanggil local shared objects atau LSO) untuk menyimpan beberapa tontonan pilihan anda pada Perkhidmatan kami. Flash cookies ini digunakan untuk mengumpulkan dan menyimpan maklumat tetapi Flash cookies ini berbeza dengan cookies pelayar dari segi jumlah, jenis dan cara penyimpanan data. 

 

Pilih-keluar Vroom

 

Kami mungkin menyampaikan iklan-iklan yang diperibadikan dan/atau disasarkan (masing-masing dirujuk sebagai "Iklan yang Disasarkan") kepada anda semasa anda menggunakan Perkhidmatan kami dan/atau melalui pelbagai rangkaian dan pertukaran iklan.

 

Anda boleh memilih keluar daripada pengesanan perilaku dan/atau pengiklanan berdasarkan minat melalui Platform kami dari halaman "Tetapan" Akaun anda. Perubahan anda terhadap tetapan untuk pilih-keluar ini mungkin mengambil masa 24 jam untuk berkesan.

 

Harap maklum bahawa jika anda membuat "pilih-keluar", kami tidak akan menggunakan maklumat yang kami kumpulkan tentang anda untuk menyampaikan Iklan yang Disasarkan. Namun begitu, pilihan ini tidak akan membolehkan anda untuk tidak menerima iklan. Anda masih akan menerima iklan am yang tidak disasarkan. Selain itu, anda masih boleh dihantarkan iklan atas sebab-sebab yang lain seperti:

 

  • Iklan umum yang disampaikan kepada semua pengguna Perkhidmatan kami
  • Iklan-iklan yang diperibadikan dan/atau disasarkan daripada pihak-pihak ketiga dan tidak dihantar Vroom melalui telefon bimbit dan/atau aktiviti-aktiviti web anda.

 

Sila turut ambil perhatian bahawa walaupun Vroom tidak akan berkongsi data peribadi anda (selain dari pengenal atau pengecam peranti, setakat mana mereka dianggap sebagai data peribadi di sesetengah negara) dengan apa-apa rangkaian pengiklanan dan pertukaran iklan tanpa persetujuan anda atau melainkan seperti yang ditentukan dalam Dasar Privasi ini, semasa anda melihat atau berinteraksi dengan sesuatu iklan melalui mana-mana peranti anda, pengiklan, rangkaian atau pertukaran iklan akan dapat membuat kesimpulan bahawa anda merupakan penonton sasaran mereka. Apabila anda mengklik pada sesuatu iklan, penerbit dan/atau pengiklan akan mengetahui bahawa anda telah melawat halaman yang anda klik dan masih dapat mengaitkan data peribadi yang dikumpulkan oleh pihak ketiga tersebut secara langsung daripada Anda melalui cookies mereka dan teknologi penjejakan yang sama.

 

Perubahan kepada Dasar Privasi

 

Kami berhak untuk membuat perubahan kepada Dasar Privasi ini pada bila-bila masa dan semua perubahan akan dipaparkan di sini. Sekiranya kami percaya bahawa perubahan-perubahan tersebut adalah penting, kami akan memaklumkan perubahan-perubahan tersebut kepada anda dengan menyiarkan satu notis pada Perkhidmatan kami atau melalui e-mel. Anda bertanggungjawab untuk menyemak segala perubahan yang telah kami buat terhadap Dasar Privasi ini. Anda dianggap telah menerima Dasar Privasi yang terkini sekiranya anda terus menggunakan Perkhidmatan kami.

 

Laman web dan sumber pihak ketiga

 

Perkhidmatan kami mungkin mengandungi pautan ke laman-laman web atau sumber-sumber luar yang dikendalikan oleh pihak ketiga dari masa ke masa. Kami tidak mempunyai kawalan ke atas kandungan dan amalan privasi laman-laman web atau sumber-sumber tersebut. Anda dinasihatkan untuk mengkaji semula dasar privasi laman-laman web dan sumber-sumber yang dikendalikan oleh pihak ketiga dan memahami cara-cara bagaimana maklumat anda mungkin digunakan oleh pihak ketiga tersebut.

 

Hubungi kami

 

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, aduan, kebimbangan atau komen yang berkenaan dengan Dasar Privasi kami, anda boleh menghubungi kami dengan menghantar e-mel. Tajuk subjek anda akan membantu kami mengendalikan e-mel anda dengan cepat dengan menghantarkan pertanyaan anda kepada kakitangan yang berkaitan di dalam organisasi kami. Contohnya, anda boleh meletakkan “Data Peribadi" sebagai tajuk subjek anda.

 

Konflik

 

Sekiranya terdapat sebarang konflik antara Dasar Privasi dalam Bahasa Inggeris dengan Dasar Privasi dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris adalah terpakai.